• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
KOCAAĞA EKMEK

 

KOCAAĞA

EKMEK TEKNESİ

 

 

 

Resul KOCAAĞA

 

 

 

Ali Fuat Paşa cad. No:93/B

Şirinköy / Gölcük KOCAELİ

0532 577 14 97

r-kocaaga-41@hotmail.com

 

YOLUNUZ DÜŞERSE
KASR-I HÜMAYÜN :

(AV KÖŞKÜ)

 

Padişaha ait saray anlamına gelen Kasr-ı Hümayün İzmit'e hakim bir noktada Saat Kulesi yakınında müştemilatı ile birlikte Kemalpaşa mahallesi Saray yokuşu üzerinde bulunmaktadır.

 

KASRI HÜMAYÜN

 

İlk olarak IV. Murat (1623-1640) döneminde ahşap olarak yapılmış fakat deprem (1766) ve yangın nedeniyle yıkılmıştır.

Daha sonra Sultan Abdülaziz tarafından (1861-1876) Balyan Kardeşlere yaptırılmıştır.

Sarayın en büyük özelliği İstanbul dışında yapılan tek saraydır.

 

KASRI HÜMAYÜN GİRİŞ

 

Neo-Klasik, Barok ve Osmanlı sanatı üslup özelliklerini taşıyan yapı, 2 katlı, kargir, cephesi mermer sutünlarla çevrilidir.

İçerisinin Aydınlığını sağlaması için ince, uzun ve yuvarlak formda düzenlenen pencereleri, mermer işçiliği ve tavan süslemeleri göz kamaştırıcıdır.

 

kasrı hümayun merdiven

 

Fransız ressam Sason tarafından yapılan süslemelerinde Osmanlı arması, Sultan Abdülaziz'in tuğrası, bayrak, mızrak, balta ve kılıçtan motifleriyle, çiçek ve meyve bezemeleri yapılmıştır.

 

kasrı hümayun süsleme

 

Saray içinde dikkat çeken özelliklerinden biri aynalarıdır. Birbirine benzerlik gösteren alınlıkları taçlandırılmış olan aynalar ampir üslupta yapılmıştır.

Kurtuluş savaşı yıllarında Mustafa Kemal Paşa'nın bu binada yaptığı önemli iki toplantı vardır.

Biri 18 Haziran 1922 de Fransız yazar Claude Ferrare ile görüşerek ülkede verdiği Kurtuluş mücadelesini anlatması, diğeri ise 16 Ocak 1923'te İstanbuldaki bazı gazetelerin başyazar ve yazarlarıyla Lozan Barış Konferansı, yeni Türkiye devletinin temel esasları, hükümet yönetim şekli, yapılacak inkılaplar, siyasi parti olarak bir ''Halk Fırkası'nın'' kurulması gibi konuların konuşulduğu basın toplantısıdır.

 

kasrı hümayun Atatürk

 

Bina Cumhuriyet döneminde 1964 kadar Vilayet ve Ziraat odaları tarafından kullanılmış verilen kararla onarımlar yapılarak 1967 yılında müze ve kütüphane olarak kullanılmaya başlanmıştır.

 

1992 yılında restore edilen bina 17 Ağustos depreminde büyük hasar görmüş, 2005 yılında tekrar restorasyona girmiş 2007 yılından beri saray-müze olarak ziyarete açılmıştır.

Müze kartla ziyaret edilebilmektedir.

 

Daha fazla bilgi için 

www.zenanadolu.com 

 

 

 

 

  
63 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın